6 Beter luisteren tips

Veel ouders zullen de term ‘Oost-Indisch doof’ regelmatig gebruiken. Je kind wil niet luisteren of luistert slecht. Je zegt vaak genoeg dat je kind de TV of playStation uit moet zetten, maar het gebeurt niet. Samen met je kind ben je in de winkel en hij of zij wil graag snoep hebben, maar het mag ditmaal niet. Bij Hojpiepeloj gebeurd het ook weleens dat kindjes slecht luisteren, of erg druk zijn het blijven immers kinderen ?. Deze tips zijn uiteraard geen garantie, maar kunnen soms helpen!

1. Zorg voor heldere regels en afspraken
Om ervoor te zorgen dat je kind beter luistert is het van belang om bij je kind zelf te beginnen. Spreek daarvoor duidelijke regels en afspraken af. Een kind heeft grenzen nodig en moet weten tot hoever hij kan en mag gaan. Dan weet het kind waar hij aan toe is! Voor afspraken geldt hetzelfde: maximaal een uurtje op de al eerder genoemde PlayStation.

2. Blijf bij je besluit
Indien je regels en afspraken hebt opgesteld, moet je je hier ook aan houden. Als je vaak een uitzondering maakt voelen de regels niet langer betrouwbaar aan en proberen ze steeds weer de grenzen te verleggen. Dat resulteert ook weer in minder goed luisteren naar papa of mama.

3. Blijf rustig en geef het goede voorbeeld
Alhoewel het vanzelfsprekend klinkt, is het wel raadzaam om het te blijven benoemen: blijf rustig. Als jij schreeuwt zal dit juist averechts werken op je zoon of dochter. Zij gaan dan juist slechter luisteren. Geef dan ook altijd het goede voorbeeld. Onderbreek je kind niet als hij of zij tegen je praat. Doe tussendoor niet iets anders, zodat je kind niet het gevoel heeft dat je niet luistert.

4. Instructies
Geef je kind ook eenvoudige instructies mee voor zijn dagelijkse bezigheden. Zorg voor oogcontact als je zegt dat je graag wilt dat je zoon of dochter zijn spulletjes opruimt in de kast. Als je kind beter luistert, kun je ook steeds moeilijkere opdrachten geven. Dat heeft hij of zij ook nodig voor zijn of haar ontwikkeling.

5. Jij hebt goed geluisterd!
Complimenten geven is nooit verkeerd. Dat kun je ook doen als zij iets hebben opgeruimd. Als je kind iets voor je doet, zoals bijvoorbeeld iets opruimen, is het altijd fijn om een complimentje te geven. Dat geeft je kind zelfvertrouwen en dan zal hij of zij het de volgende keer graag weer doen.

6. Goed luisteren
Als je wilt dat je kind goed naar je luistert, is het ook raadzaam om met enige regelmaat luisterspelletjes te spelen. Een simpel voorbeeld dat je in ieder huishouden kunt doen: pak het gele duplo blokje en ga zitten op de bank. Een hele simpele opdracht, maar kinderen zullen er wel beter van gaan luisteren. Zo kun je nog talloze andere leuke spelletjes bedenken waarmee je je kind bezig kunt houden en waarmee je je kind beter kan laten luisteren.

0 likes
Prev post: Nationale Voorleesdagen 2018Next post: De meest voorkomende kinderziektes